Arrangementet ble åpnet med «Gjenklang fra Nordkalotten», en musikalsk reise i Sápmi med Elisabeth Misvær og Andrej Stepanov som gjenskapte musikalske røtter mellom ulike folkegrupper på Nordkalotten.

Nesten 50 påmeldte deltok på arrangementet som gjennom flere foredrag og paneldebatt tok for seg bunaden og klestradisjoner i historisk sammenheng, ulike veier til fagopplæring, problemer rundt produksjon i inn- eller utland, skreddersydd eller masseproduksjon, samt lokal produksjon av bunadsstoffer. Det ble også informert om pitesamiske drakttradisjoner i fylket.

Kulturarv

Lokale aktører viste ulike detaljer i produksjon av Nordlandsbunaden, som brodering av stakk og skjorte, knytting av sjal, fletting av hosebånd, strikking av strømper til herrebunaden, samt slåing av nupereller til luen. Denne delen av arrangementet var åpnet for publikum og var godt besøkt.

– Fagdagene skal bidra til å bevisstgjøre hvilken kulturarv bunaden er og hvilke utfordringer det er ved å ta vare på denne kulturarven, forteller Margrete Djupvik Schaay, nestleder i Nordland Husflidslag.

Nordlandsbunaden for kvinner ble godkjent på Hålogaland ungdomslags årsmøte i Leirfjorden i 1928. Den opprinnelige bunaden ble vist frem gjennom utstillingen «Made in Vefsn – landets vakreste», som gjennom tekst, bilder og gjenstander forteller hvordan Nordlandsbunaden for kvinner ble til. Utstillingen tilhører Vefsn Museum.

Bunad for hele Nord-Norge

Nordlandsbunaden har blitt kåret til Norges fineste bunad uttallige ganger. I lengre tid fantes det ikke andre bunader i Nord-Norge enn Nordlandsbunaden, og den er regnet som bunad for både Nordland, Troms og Finnmark.

Nordlandsbunaden finnes i to farger, en grønn og en blå. Bunaden var først tiltenkt i grønt stoff, men på grunn av mangel på grønt stoff ble prototypen presentert i blått stoff i 1928. Etter at bunaden var lansert, var den grønne varianten mest populær, men nå er den blå mest brukt.

Fagdagene var et samarbeid med Nordland Husflidslag, Norges Husflidslag og Husfliden Bodø. Studieforbundet kultur og tradisjon, bidro med foredrag.

Sammen med Studieforbundet for kultur og tradisjon har vi gitt støtte til fagdagene.