Frivillige har restaurert tareskog
Stiftelsen Wild Lab Projects har fått støtte til prosjekt med restaurering av tareskog.
Under overflaten langs vår nordnorske kyst ligger en eventyrlig tareskog. Denne omtales ofte som havets regnskog. En av beboerne i den frodige tareskogen er kråkebollen. På 70-tallet fikk den en voldsom vekst og den beitet ned tareskogen, noe som resulterte i en ørken på store deler av havbunnen. Over 80 prosent av det som var tareskog på 70-tallet er enda borte.
Umiddelbar effekt
Frivillige har det siste halve året jobbet med å restaurere tareskogen ytterst på moloen ved Sørsjeteen i Tromsø. De har fjernet kråkeboller og dokumentert tilveksten av tare og livet under byens overflate.
– En spasertur langs moloen avslører den sterke kontrasten. Det som en gang var en biologisk ørken er blitt til et spektakulært landskap som myldrer av liv, på den siden som er restaurert, forteller Delphin Ruché, direktør i Wild Lab Projects.
På bare noen få uker i løpet av vårsesongen har tareskogene tatt tilbake sin rettmessige plass i økosystemet.
Frivillige er drivkraften
Lokale frivillige har vært drivkraften bak dette prosjektet så langt, og hvert arrangement har gitt en fantastisk mulighet for likesinnede å komme sammen, skape sterke bånd og varige minner.
– Å engasjere seg i målrettede aktiviteter løfter opplevelsen av å være i naturen til et annet nivå. Restaurering av tare er utrolig givende siden livet i havet naturlig vender tilbake nesten umiddelbart, når forholdene er blitt mer gunstige, forteller Ruché entusiastisk.
Vil engasjere unge
Wild Lab Projects er en ideell stiftelse som er dedikert til naturvern, regenerativ turisme og folkeforskning. Stiftelsen ønsker å hjelpe naturen gjennom å legge til rette for dyrelivet og restaurere habitater.
– Dette prosjektet er todelt. Den første delen av prosjektet er nå gjennomført og vi har nå lagt til rette for vekst av tare på Sørsjeeten. I mai starter andre del av prosjektet hvor vi ønsker å fortelle unge om den eventyrlige tareskogen, forklare utfordringene den står ovenfor og samtidig vise at det er mulig å gjøre en forskjell. Vi skal både ut på skoler og ha med elever ned i fjæra for å sjekke ut livet under vann. Uten gaven fra Stiftelsen hadde det ikke vært mulig å gjennomføre prosjektet, forteller Anita Holmgren, marinbiolog og prosjektleder for Wild Lab Projects.
Ønsker flere søknader
Vi ønsker flere søknader fra frivillige eller ideelle organisasjoner til formålet Unge og miljø. Neste søknadsrunde åpner 1. juli med søknadsfrist 15. august. Her kan du lese mer om hvem som kan søke og hva vi gir støtte til. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller ønsker en prat i forkant av en eventuell søknad.
Hovedbilde: © Fjodor V. Steenis.