Med gaven på 113 000 kroner har de kjøpt en avansert symaskin samt arrangert sykurs i samarbeid med Nordnorsk vitensenter.

Banksjef Lars Nymo Trulsen fra SpareBank 1 Nord-Norge fulgte nøye med da damene i Tromsø Quiltelag viste frem sin nye høyteknologiske symaskin. Symaskinen ligner mer en datamaskin enn en symaskin og den kan sy imponerende 1150 sting i minuttet.

– Rene kinderegget

– Gavetildelingen representerer rene kinderegget. Her snakker vi om overlevering av kulturarv til neste generasjon, sosialisering mellom unge og eldre, og det kan kobles til teknologi, matematikk og realfag, sier banksjef Lars Nymo Trulsen til avisa iTromsø.

Samarbeidsprosjekt med Nordnorsk vitensenter

Tromsø Quiltelag har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt med Nordnorsk vitensenter. Hovedformålet med prosjektet er å styrke læring både i realfag og tradisjonelt håndverk, og jobbe sammen på tvers av generasjoner.

– Det ikke så mange som tenker over at håndarbeid, og quilting i særdeleshet, handler om matematikk. Vi jobber med geometri gjennom gradlinjaler og spesiallinjaler, symmetrier gjennom gjentakelser i mønstrene og algebra gjennom beregning av mål og mengde i arbeidene våre, forteller Quiltelagets primus motor, Britt-Unni Wara.

Arrangerte sykurs

Tromsø Quiltelag ble stiftet i 1993 og består av 30 damer i alderen 50 til 70 år pluss. Damene møtes en gang i måneden og utveksler ideer og erfaringer, samt arrangerer og deltar på kurs sammen. Tromsø Quiltelag har i år 25-årsjubileum, og jubileet ønsket de å markere gjennom å gi av sin kompetanse og tid til andre. 

Torsdag 31. mai og fredag 1. juni arrangerte Tromsø Quiltelag sykurs i samarbeid med Nordnorsk vitensenter. Det var 14 kursdeltakere i alderen 12 til 56 år som fikk sy sammen med dyktige instruktører fra Tromsø Quiltelag.

– Her kan ungdommene lære prosessen fra idé, via programmering og design, til ferdig produkt. Vi håper det inspirerer interessen for søm og design og kanskje i fremtiden til entreprenørskap, sier Britt-Unni Wara i Tromsø Quiltelag til avisa iTromsø.

Se bilder fra sykurset på Nordnorsk vitensenter sin Facebook-side

Jubileumsutstilling

En annen del av prosjektet er jubileumsutstillingen som viser et utvalg av Tromsø Quiltelags produksjon gjennom 25 år. Her kan du se variasjonen i teknikker, visuelt uttrykk og produkter som er mulig ved hjelp av stoffbiter, nål og tråd. Utstillingen blir stående på Nordnorsk vitensenter til begynnelsen av september 2018.

Les nyhetssak i avisa iTromsø (Pluss-sak)