Ryddet nesten 3 tonn marint avfall
Før sommerferien deltok hele 967 elever og lærere fra Troms og Finnmark i ryddeaksjoner i fjæra. Elevene har samlet inn hele 2 932 kilo marint avfall i skolens nærmiljø.
Naturvernforbundet i Troms og Finnmark har siden 2020 arrangert skolerydding, under prosjektnavnet Vårt Hav. Organisasjonen gjennomfører et pedagogisk opplegg i klasserommet, organiserer transport hvis det er nødvendig, nødvendig utstyr til rydding, lunsj og selvfølgelig lek og læring i fjæra.
– Vi utløser store mengder dugnadstimer for frivilligheten og er antageligvis den aktøren som organiserer flest barn og unge ut for å rydde, forteller Ellen Sandvik Mikkelsen, daglig leder i Vårt Hav.
Holdningsskapende arbeid
Ellen skryter av elevene som gjør en fantastisk innsats. Hun forteller at elevene opplever at det både er givende og veldig lærerikt å bidra til å rydde, og en viktig lærdom de tar med seg videre i livet.
– Å engasjere og få ut så mange barn og unge, og ikke minst lærerne deres, er helt fantastisk. Vi ser oppryddingstiltak og forebyggende tiltak i sammenheng. Prosjektet er delt inn i frivillig strandrydding og forebyggende holdningsskapende kampanjer.
Mikkelsen forteller videre at holdningsskapende arbeid med barn og unge gir kunnskap og bevissthet om hvordan deres handlinger kan påvirke miljøet og lokalsamfunnet. Det oppmuntrer dem til å ta ansvar, se seg selv som en del av løsningen på lokale og globale miljøproblem og bidra til en bærekraftig fremtid.
– Når vi har reist rundt har også næringslivet tatt vel imot oss. Vi har fått sponset både lunsj og ikke minst hjelp til avfallshåndtering. Det er helt fantastisk at så mange bidrar i dette viktige arbeidet, forteller hun.
Utvides til Nordland og Svalbard
Vårt Hav har flere års erfaring med prosjektet i Troms og Finnmark. Til høsten utvides tilbudet til skolene i Nordland. Til neste år vil elever på verdens nordligste skole, Longyearbyen skole, få tilbud om å delta.
– Vi vil gi barn og unge i Nordland samme muligheter, kompetanse og erfaringer til å løse fremtidens ulike utfordringer og forvaltningsansvaret for kloden, sier Mikkelsen entusiastisk.
Det koster ikke noe for skolene å bli med på strandrydding. Vårt Hav ordner alt fra transport, utstyr til å plukke søppel, lunsj og avfallshåndtering.
– Vi inviterer spesielt skoler i Nordland til å melde sin interesse til prosjektet skolerydding, oppfordrer Ellen Sandvik Mikkelsen.
Skoler som ønsker å delta kan ta direkte kontakt med Vårt Hav.
I vår har Vårt Hav fått hjelp av praksisstudent Lena Delafontenelle fra Frankrike. Hun har sammen med prosjektleder Christina Koch bidratt til alt fra klargjøring av utstyr, gjennomføring av ryddeaksjonene og delt oppdateringer i sosiale medier.
Suksesshistorie
– Dette er en suksesshistorie hvor bærekraft, samarbeid, sosial inkludering og involvering av barn og unge i lokalsamfunnet har stått sentralt. Vi er veldig imponerte over den fantastiske innsatsen til elevene og organiseringen av prosjektet, forteller Mette Hanssen Døsvik i Stiftelsen.
Unge og miljø
Vi ser etter flere prosjekter som aktiviserer og engasjerer flere unge som er med på å støtte arbeidet for miljø og mot klimaendringer. Neste søknadsfrist er 15. august. Vi anbefaler deg som søker om å lese ofte stilte spørsmål, før du starter på søknaden. Her kan du lese mer og søke om støtte.
Se oversikt og bli inspirert av andre organisasjoner som har fått støtte til prosjekter innen formålet unge og miljø.
Foto fra: Sandnessund skole, Baksalen skole, Medby skole, Reinen skole, Haldde Montessoriskole og Kirkenes skole.
Alle foto: Vårt Hav.