Målet med prosjektet er å øke rekrutteringen til bransjen, samt å formidle den samiske matkulturen.

Nordnorsk matkonkurranse

Foreningen skal avholde flere spennende aktiviteter og matkonkurranser fremover.

– Vi starter i uke 43, som for øvrig er samisk språkuke. Da avholder vi kurs for elever, lærlinger og unge kokker lokalt i Narvik. Dette kurset vil bli avsluttet med en «mystery-basket»- konkurranse, forteller Thomas Holmstrøm, leder i NKL Narvik.

Etter nyttår inviterer de til konkurranse for elever ved kokk- og servitørfaget for alle VG2-elevene i nordre Nordland og gamle Troms. Under Vinterfestuka i mars 2022, vil de inviteres til en konkurranse for unge kokker under 25 år (YoungChefs) fra hele Nord-Norge. Disse skal etter planen delta i en utendørs konkurranse på bålpanne, sentralt i Narvik.

Det er også ønskelig å få samisk mat inn i ungdomsskolen. Samtlige ungdomsskoler i Nord-Norge vil bli invitert til å sette sammen en samisk matrett ut ifra gitte kriterier. De fem beste lagene blir deretter invitert til Narvik for å konkurrere mot hverandre. Vinneren skal kåres på en samisk festaften.

Samisk matkultur

Den samiske matkulturen beskrives som en mange tusen år gammel mat- og kulturtradisjon som er sprunget ut av fjell- og skogsnatur. Det er viktig å ta vare på alle råvarer, og fra reinen bruker man hele dyret til ulike matretter. Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen.

– Vi håper at det kan komme noen nye matretter inn på banen samtidig som man viser det gamle respekt. Det er mulig å tilberede samisk mat på svært mange måter, forteller Holmstrøm til avisa Fremover.

NKL Narvik har fått med seg kjøkkensjef Vegard Stormo på Scandic Narvik og kokkekunstner Martin Jönsson på Quality Hotel Grand Royal som støttespillere. De har begge vunnet Sápmi Awards i Sverige, der den beste samiske kokken kåres.

Les omtale i avisa Fremover (pluss-sak).Foto: NKL Narvik, fra venstre Martin Jönsson, Thomas Holmstrøm og Vegard Stormo.