Det var stor stas da John Arne Karlsen, avdelingsleder i SpareBank 1 Nord-Norge, overrasket Miljøaksjon Balsfjord med nyheten om at de får tilskudd fra Stiftelsen. Ildsjelene Ine Susann Rehnlund, June Åsheim og Rebecca Yvonn Rehnlund, er svært takknemlig for gaven.

Ildsjeler med dugnadsånd

Miljøaksjon Balsfjord er en frivillig og ulønnet organisasjon. Ildsjelene bak organisasjonen har sett seg lei av at det flyter over av søppel i kommunen. Det hele startet med ei Facebook-gruppe hvor de inviterte til ryddeaksjoner. Høsten 2019 opprettet de en organisasjon som er registrert i Frivillighetsregisteret. Målet er å bidra til et renere og mer miljøvennlig samfunn. De bruker fritiden sin til å organisere ryddeaksjoner, drive holdningsarbeid og andre miljøtiltak.

– Organisasjonen drives på dugnadsånd, så det er fantastisk å få støtte til innkjøp av utstyr som vi trenger til ryddeaksjoner, sier Rebecca Yvonn Rehnlund, styreleder i Miljøaksjon Balsfjord.

Organisasjonen jobber med både strandrydding og søppelrydding i naturområder. I fjor gjennomførte de syv ryddeaksjoner. De var totalt 16 frivillige som fjernet over ett tonn avfall fra ulike områder i Balsfjord.

– Jeg syns det er skikkelig flott å se så mange unge i Balsfjord som har stort fokus på miljø, forteller John Arne Karlsen, avdelingsleder i SpareBank 1 Nord-Norge, til avisa Nye Troms.

Organisasjonen drives på dugnadsånd, så det er fantastisk å få støtte til innkjøp av utstyr som vi trenger til ryddeaksjoner.

Rebecca Yvonn Rehnlund, styreleder i Miljøaksjon Balsfjord.

Ryddeaksjon i Sørkjosleira naturreservat

Laget har adoptert Sørkjosleira naturreservat, som er en del av Balsfjord våtmarkssystem. Dette er blant de mest forsøplede områdene i kommunen.

– Det er gravd ned tonnevis av søppel helt fra 70-tallet, som nå kommer fram i strandsonen. Mye av dette skylles ut i havet. Vi vil fjerne alt, så det ikke kan utøve skade på flora eller fauna, forteller Rebecca Yvonn.

Miljøaksjonen skal gjennomføre flere ryddeaksjoner i naturreservatet, og de samarbeider med både skoleklasser, andre lag, foreninger og frivillige som ønsker å delta.

De har forpliktet seg til å rydde området i minst tre år fremover.

Holdningsendringer

Organisasjonen driver også med holdningsarbeid og gir nyttige tips som kan hjelpe alle til å gjøre mer miljøvennlige valg i hverdagen. Dette planlegger de å få til gjennom arrangementer, som redesignverksted, bruktmarked og klesbyttemarked. Det blir aktiviteter for både barn, ungdom og voksne.

Ønsker du å følge arbeidet deres og få miljøtips, så kan du sjekke ut nettsiden til Miljøaksjon Balsfjord og følge dem på Facebook.

Søk om støtte

Jobber du i en frivillig forening som aktiviserer og engasjerer unge som er med å støtte miljø og klimaendringer? Søknadsfristene er 15. februar, 15. august og 15. november.

Foto: Leif Arne Stensland, Nye Troms.
På hovedbilde fra venstre: Ine Susann Rehnlund, June Åsheim og Rebecca Yvonn Rehnlund fra Miljøaksjon Balsfjord, og John Arne Karlsen fra SpareBank 1 Nord-Norge.

Les omtale av nyheten i avisa Nye Troms (pluss-sak).