Plastkveita er et resultat av et kunstprosjekt som er ledet av kunstner, Eirik Audunson Skaar, og eid av Berlevåg Havnemuseum.

Elever samlet plastsøppel

Elever fra 7.-10. klasse på Berlevåg skole dro ut med båten Gamle Mårøy på jakt etter plastsøppel i fjæra i Gulgofjorden. På knapt en time samlet de nesten femten sekker med plastobjekter i alle farger og fasonger.

Avfallet som bestod av plastposer, brusflasker, rester av fiskegarn, shampoflasker, bøtter, bildekk, strandsko og oljekanner, ble først sortert etter opprinnelse. Avfallet ble sortert etter kategoriene fiskeri, bygg og anlegg samt husholdning. Det ble tre omtrent like store dunger. Nettopp det med opprinnelsen er viktig i prosjektet. 

Roser elevene

Det var Skaar som sveiset ramma til den kveitelignende fisken. Elevene fikk velge hva de ville henge på kveita og plasseringen. Skaar er full av lovord om elevenes engasjement.

– Det var kjempegøy å jobbe sammen med dem. De unge i Berlevåg er både ivrige etter å lære, smarte og fulle av energi, forteller Skaar til avisa iFinnmark.

Både elever, lærere og de ansatte ved Havnemuseet i Berlevåg er fornøyd med prosjektet.

– Mitt klare inntrykk er at elevene var veldig positive. De trivdes, og de skjønte at dette var et problem som angår deres framtid, sier museumsbestyrer Anfrid Hojem til avisa iFinnmark.

Erfaringsbasert læring

Formålet med prosjektet Plastkveita er å gi ungdom i Berlevåg erfaringsbasert kunnskap om plastforsøpling av havet.

– Jeg bruker kunst i erfaringsbasert læring. Planen min var å lage det jeg kaller en miljøskulptur utformet som ei kveite sammen med elevene. Da jeg søkte på internett, fant jeg et spennende prosjekt i Abu Dhabi i Saudi-Arabia. Der hadde en canadisk kunstnergruppe i samarbeid med lokale elever laget en tilsvarende skulptur av plast fra havet. De hadde absolutt ikke noe imot at vi brukte ideen i Berlevåg, forteller Skaar til avisa iFinnmark.

Eirik Audunson Skaar er lærer på Kunsthøyskolen i Oslo, kunstner og journalist.

Godt synlig

Skulpturen skal stå utenfor Berlevåg Havnemuseum i minst ett år. Fisken vil være opplyst innenfra av LED-lys og ha innebygde varmeelementer slik at den også blir godt synlig i mørketida. 

Omtale i media:

Foto: Eirik Audunson Skaar og Arnt Eirik Hansen