En hel måned i året de neste tre årene vil SALT være på veien i Finnmark med skoleturneen “Blått Rått Rabalder”.

Tar over undervisningen

– 52 ungdomsskoler i Finnmark og nærmere 3000 elever vil få besøk av et kunnskapsteam og få oppleve en skoledag helt utenom det vanlige. Sammen med en filmskaper, en musiker og en digital designer tar vi over undervisningen i en dag for å sette fokus på framtidsmuligheter i nord, forteller fagsjef for Framtidsretta Kystsamfunn i SALT, Ragnhild Ørnes.

Først ut i “Blått Rått Rabalders” Finnmarksturné blir ungdomsskolen i Båtsfjord, høsten 2023, der SALT også har sitt avdelingskontor i Finnmark.

Konseptet “Blått Rått Rabalder” er utviklet av SALT og har tidligere vært gjennomført i en rekke skoler i Nord-Norge.

– Med tilskudd fra Stiftelsen vil mange flere ungdomsskoleelever få ta del i denne unike kunnskapsopplevelsen, som samtidig kommer i ny og oppdatert drakt – “Blått Rått Rabalder 2.0”, sier Ørnes.

Troen på nord

Blått Rått Rabalder består av et vitenskapsshow, en entreprenørskapssmie, en kreativ økt med film- og musikkinnspilling, gamification og lek med kunstig intelligens. Her vil ungdommene dykke inn i fremtidens muligheter i nord ved å ta alle sanser i bruk, utfordre sin egen kreativitet og utnytte nye digitale løsninger.

Ragnhild forteller at elevene vil bli utfordret til å tenke kreativt for å utvikle nye produkter, jobber eller bedrifter med utspring i sine nærmiljø. Og de vil gjennom film, spill og lyd få lov til å vise frem sine egne versjoner av stedet de bor på og bilder av framtiden. Til slutt vil de få presentere sine løsninger for fremtidens lokalsamfunn for lokalpolitikerne på hjemstedet.

Elevene vil bli utfordret til å tenke kreativt for å utvikle nye produkter, jobber eller bedrifter med utspring i sine nærmiljø.

Ragnhild Ørnes, fagsjef for Framtidsretta Kystsamfunn i SALT,

Vise fram gode rollemodeller

– “Blått Rått Rabalder” har vært SALTs hjertebarn i mange år. Vi er kjempeglade og stolte over at Sparebankstiftelsen har gitt tilskudd til at vi kan ta konseptet videre i en ny og moderne form, tilpasset ungdom i 2023 og dagens framtidsbilde i nord, forteller Ragnhild Ørnes.

– Blått Rått Rabalder er ikke bare et formidlingsprosjekt rettet mot ungdom, men skal også gi konkrete innspill til politikere og kommuneadministrasjoner om hva som skal til for å gi ungdom framtidstro for å bo og leve i nord. I tillegg til å gi ungdom kunnskap og verktøy til å skape sin egen framtid, vi vi også vise fram gode rollemodeller ved å la lokale musikere filmskapere og spilldesignere være prosjektets viktigste ressurser, og også vise fram kjente og ukjente som har lyktes med å skape egne arbeidsplasser i Finnmark.

Foto: Ingvill Warholm, SALT
Foto: Ingvill Warholm, SALT