Julia Bache-Wiig er fra Eivindvik i Sogn og Fjordane. Hun har vært bosatt og arbeidet i Tromsø siden 2011, der hun blant annet har jobbet på Hålogaland Teater.

– Jeg var så heldig å motta Talentstipendet i fjor. Stipendet fikk jeg til videreutvikling innen språk, med mål om å beherske engelsk og amerikansk aksentfritt, forteller Julia.

Spiller i BBC-serie

Gjennom høsten har Julia spilt inn sesong 2 av BBC-serien The Last Kingdom, hvor hun har rollen som Thyra.

– I denne serien skal jeg ha min naturlige aksent. Men med rollen vokser det frem et ønske om å forbedre engelsken min for å kunne arbeide videre internasjonalt, sier hun.

Med midler fra stipendet har hun hatt faste språktimer, for å beherske standard amerikansk aksent. For det meste foregår undervisningen via Skype, med en amerikansk coach, Jill Massie. Senere planlegger hun å ta det samme programmet rettet mot britisk aksent.

– Stipendet gjør at jeg kan holde en sterk kontinuitet i arbeidet. Det er fantastisk inspirerende og spennende, men også kostbart og krevende. Vi arbeider helt ned i detalj med lyder og nyanser. Timene har også gjort meg betydelig modigere med språket, og er svært verdifulle og motiverende for meg, sier hun, og fortsetter:

– Jeg føler meg veldig heldig som fikk stipendet.

Oppfordrer andre til å søke

Sesong 2 av The Last Kingdom er ferdig innspilt, med premiere i vår på BBC og Netflix. I vinter har Julia jobbet med en rolle i en norsk spillefilm, og er nå i gang med å forberedelsene til en rolle i en ny dramaserie for NRK.

– Parallellt har jeg et løp gående med internasjonale prøvefilminger, der jeg nå får flere sjanser enn tidligere siden jeg også prøver til roller uten skandinavisk aksent. Jeg er evig takknemlig for stipendet, og vil oppfordre andre på det sterkeste til å søke, avslutter hun.

Foto: Til venstre, fra en språktime foran Mac-en, på Skype med Jill Massie. Til høyre, fra en pause på settet til sesong 2 av The Last Kingdom.

Se trailer til sesong 2 av The Last Kingdom.