– Vi mottok 28 søknader, hvorav 22 kvinner og 6 menn. Det er mange unge talenter med tilknytning til landsdelen, og det er ingen enkel oppgave å velge ut talentene, sier Rolf Eigil Bygdnes, daglig leder i Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Han forteller at dette er femte gang Stiftelsen deler ut stipend til unge kulturtalenter.

Gode søknader

Styret har vedtatt at det skal settes av midler fra Sparebankstiftelsens gavefond til årlig å dele ut inntil 10 talentstipend på opptil 150 000 kroner hver.

– Det var veldig mange godt kvalifiserte søknader, og styret har valgt å dele ut 11 stipend i år. Styret er også svært fornøyd med at det i år for første gang deles ut stipend innen litteratur, forteller Bygdnes.

Stipendet er tiltenkt unge talenter bosatt i Nord-Norge, eller som har sterk tilknytning til landsdelen, og som driver med scenekunst, visuell kunst, film, musikk eller litteratur. Søkere skal normalt være mellom 18 og 30 år, og ha et oppriktig ønske om å videreutvikle sitt talent gjennom faglig utvikling.

Stiftelsen har hatt god hjelp fra kulturinstitusjoner i landsdelen underveis i søknadsprosessen. Disse har vurdert søknader fra talenter innenfor sitt fagområde.

De elleve kunstnerne som har mottatt Talentstipend er:

 • Monika Holst-Olsen (23) fra Alta, trompetist, 150 000 kroner
 • Magnus Breivik Løvseth (25) fra Fauske, tubaist og pedagog, 150 000 kroner
 • Anna Fauske (22) fra Mosjøen, gitarist og låtskriver, 150 000 kroner
 • Ida Kjeldsberg (21) fra Tromsø, artist og låtskriver. 150 000 kroner
 • Babang Deshommes (30) fra Haiti, bor i Tromsø, dronefotograf, 150 000 kroner
 • Sindre Arder Skildheim (20) fra Tromsø, skuespiller 144 000 kroner
 • Sarakka Gaup (28) fra Kautokeino/Oslo, skuespiller, 93 960 kroner
 • Sophie Berenika Broch (29) fra Oslo, bor i Tromsø, kunstner/keramiker, 149 400 kroner
 • Silje T. Martinussen (27) fra Tromsø, kunstner, 150 000 kroner
 • Sunniva Sekse Rydningen (27) fra Senja, bor i Harstad, skribent, 150 000 kroner
 • Marion Bouvier (32) fra Frankrike, bor i Tromsø, skribent, redaktør og kurator, 90 000 kroner

Dette er årets vinnere

Monika Holst Olsen

Monika Holst-Olsen (23) fra Alta, trompetist
Monika har spilt trompet siden hun var seks år gammel. Hun studerer første året på master i klassisk utøvende trompet ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Monika fremstår som en svært talentfull utøver som er på god vei mot en profesjonell tilværelse som utøvende musiker, og som har ambisjoner om å utvikle seg videre. Stipendet skal brukes til studiereiser for å ta privattimer med trompetist og pedagog Mattias Höfs i Hamburg.

Magnus Breivik Løvseth

Magnus Breivik Løvseth (25) fra Fauske, tubaist
Magnus er musikkutøver og kunstner som har tuba som hovedinstrument. 25-åringen har jobbet med musikk hele livet, og han har en bachelor i utøvende musikk fra Norges Musikkhøgskole. Magnus fremstår som en spennende musiker med høyt nivå som ønsker å utfordre de vanlige rammene for en klassisk musiker. Han jobber for tiden som frilansmusiker i Oslo. I tillegg har han utviklet en metodikk for å undervise improvisasjon til barn ved Barratt Dues program ved Majorstuen skole. Stipendet skal brukes til studier ved The New School, College of Performing Arts, ved linjen Master in Music – Performer-Composer.

Anna Fauske

Anna Fauske (22) fra Mosjøen, gitarist og låtskriver
Anna studerer andre året ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Hun er gitarist i fire forskjellige band og har allerede spilt mye rundt om i England. Hennes mål er å ha et profesjonelt virke som gitarist og låtskriver. Til tross for at hun er så ung har hun oppnådd mye som musiker. Det er svært få jenter som tar sjansen på å velge å bli instrumentalist innenfor rytmiske sjangere, så vi tror hun vil inspirere flere unge jenter til å satse på gitar. Stipendet skal brukes i forbindelse med studier ved LIPA.

Ida Kjeldsberg

Ida Kjeldsberg (21) fra Tromsø, artist og låtskriver
Ida jobber til daglig i studio på Tvibit med å skrive og spille inn låter. 21-åringen har ambisjoner om en internasjonal karriere, men vil fortsette å bo i Tromsø. Ida startet tidlig med musikk og har prøvd seg innenfor ulike sjangere. Hun beskrives som et kjempetalent med store muligheter foran seg. I 2018 kom hun i kontakt med artisten Wyclef Jean og Madeline Nelson fra Heads Music, da Wyclef Jean skulle holde konsert i Tromsø. Duoen ønsker å jobbe videre med Ida og hjelpe henne til å utvikle seg både som artist og låtskriver. Stipendet skal brukes til hospitering hos Heads Music med Wyclef Jean som mentor.

Babang Deshommes

Babang Deshommes (30) fra Haiti, bor i Tromsø, dronefotograf
Babang er dronefotograf og jobber til daglig i Koko Film. Han har bodd i Tromsø siden 2016. Babang blir ansett som en berikelse for filmmiljøet i Tromsø, og leverer filmmateriale av høy kvalitet. Stipendet skal han bruke til å profesjonalisere seg som dronefotograf. Dette innebærer å ta RO3-sertifikat med tilhørende kurs, samt hospitering i ettertid hos Crux Film. Som RO3-pilot kan han fly en tyngre og raskere drone. Oppdrag i denne klassen krever to piloter, og det er en utfordring i filmmiljøet når det er så få i nord som har denne lisensen.

Sarakka Gaup

Sarakka Gaup (28) fra Kautokeino og Oslo, skuespiller
Sarakka studerer første året på bachelor i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO). Hun har jobbet med teater og scenekunst fra hun var barn. Hun har blant annet jobbet ved Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Hålogaland teater. Sarakka beskrives som et stort talent og en viktig rollemodell for andre unge samiske scenekunstnere. Hun skal bruke stipendet til et egenkomponert mentorprogram med blant andre skuespiller Mary Sarre og regissør Pauliina Feodoroff, samt til utgifter for de resterende studieårene ved KhiO.

Sophie Berenika Broch

Sophie Berenika Broch (29) fra Oslo, bor i Tromsø, kunstner og keramiker
Sophie underviser i leire og keramikk ved Tromstun ungdomsskole, og har i tillegg eget studio. Hun har en bachelor i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Like etter avgangseksamen flyttet hun til Nord-Norge, for å komme nærmere naturen. Sophies kunsthåndverk er moderne og inspirert av naturens farger og strukturer. Arbeidene hennes beskrives både som håndverksmessig solid arbeid, og samtidig oppfinnsomt og spennende. Stipendet skal brukes til ulike kurs og hospiteringer, blant annet et 3 måneders opphold hos Young Artist in Residence. 

Silje T. Martinussen

Silje T. Martinussen (27) fra Tromsø, kunstner
Silje studerer andre semester ved Barcelona Academy of Art, Intensive program in drawing and painting. 27-åringen hadde sin første utstilling på Galleri Nord i 2017, “Det stygge – den som ikke gråter, den har det ikke vondt”. Utstillingen høstet gode kritikker. Siljes kunst kjennetegnes av et særegent uttrykk som nådeløst ærlig formidler viktige budskap. Silje appellerer sterkt til de unge, og hun anses som et særdeles stort talent. Stipendet skal brukes til utgifter knyttet til de to resterende studieårene i Barcelona.

Sunniva Sekse Rydningen

Sunniva Sekse Rydningen (27) fra Senja, bor i Harstad, skribent
Sunniva jobber som reiserådgiver i Berg-Hansen reisebyrå. Hun har en bachelor i English and Creative Writing fra Falmouth University, og master i Publishing and Creative Writing fra Kingston University London. Sunniva er hardtarbeidende og har mål om å utgi en egen diktsamling. Stipendet skal brukes til hospitering i 2 år ved Utenfor Allfarvei forlag i Harstad. Her vil hun få forlagsoppgaver og god læring fra innsiden av bransjen, med innehaver som egen mentor.

Marion Bouvier

Marion Bouvier (32) fra Frankrike, bor i Tromsø, journalist, redaktør og kurator
Marion er sjefredaktør for magasinet NorK, som har vunnet en høythengende designpris. I tillegg har hun en deltidsstilling som prosjektleder ved Tvibit. Marion har bodd i Tromsø siden 2015. Hun har master i statsvitenskap og internasjonal sikkerhet fra Sciences PO, Frankrike. Marion beskrives som svært profesjonell, med integritet og stor gjennomføringskraft. Stipendet skal brukes til å utvikle ferdigheter og kunnskap innen kreativ skriving, kunstkritikk, og bokutgivelse. Hun skal blant delta en uke på Rocaberti Writers Retreat og 3 uker på Laimun Residency.

Samfunnsløftet Talentstipend

SpareBank 1 Nord-Norge deler ut stipend innen innen idrett og åpen klasse.
Her kan du lese om vinnerne av Samfunnsløftets Talentstipend 2020.