– Vi mottok 43 søknader, hvorav 23 kvinner og 20 menn. Det var flest søknader i kunstformen musikk, med hele 24 søknader, forteller Kjell Olav Pettersen, styreleder i Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Han forteller at dette er sjette gang Stiftelsen deler ut stipend til unge kulturtalenter i Nord-Norge.

Multikunstnere

Styret i Stiftelsen fremhever at årets søknader også i år holdt et høyt nivå, og at mange av talentene uttrykker seg i flere kunstformer. Det er også svært gledelig å lese at flere av søkerne har mottatt støtte fra Tvibit og Tvibitstigen tidligere.

– Det var ingen enkel oppgave å velge ut vinnerne, men det er 10 svært dyktige talenter som mottar stipend i år. Stiftelsen ser frem til å følge utviklingen til talentene videre, sier Pettersen.

Stiftelsen har hatt god hjelp fra kulturinstitusjoner i landsdelen underveis i søknadsprosessen. Disse har vurdert søknader fra talenter innenfor sitt fagområde.

De ti kunstnerne som har mottatt Talentstipend opp til 150 000 kroner er:

  • Andrea White Hveding (24), Sortland, kunstner og filmskaper.
  • Bjørk-Guinevere Kinsella Eide (26), Tromsø/Bodø, pianist, dirigent og sanger.
  • Gøril Nilsen (27), Hammerfest, låtskriver, musiker og produsent.
  • Helge Reinsnes Moen (25), Oslo/Alta, produsent og låtskriver.
  • Ismaele Tortella (30), Tromsø/Italia, undervannsfilmfotograf.
  • Kim-Runar Klodiussen (27), Stonglandseidet, skuespiller og scenekunstner.
  • Kristine Hartgen (31 år), Oslo/Tromsø, skuespiller.
  • Lisbeth-Anita Grimsø Olsen (27), Karlsøy, sanger og sangpedagog.
  • Moa Nyamwathi Lønning (32), Skrova/Oslo, PhD og formidler.
  • Tor Alvin Wika (25), Stockholm/Mosjøen, fiolinist.
Andrea White Hveding

Andrea White Hveding (24 år), Sortland. Kunstner og filmskaper.

Andrea er både kunstner og filmskaper, med en personlig stemme og et særegent uttrykk. Hun har en bachelor i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg. 24-åringen har spesielt brukt årene ved høgskolen på å studere brytningsfeltet mellom billedkunst og film. For tiden er hun i postproduksjon av en langfilm som er hennes bachelorprosjekt fra Nordland kunst- og filmhøgskole. I denne filmen var hun både manusforfatter, regissør, filmfotograf og klipper. Andrea har alltid vært veldig kreativ, og er opptatt av originale resultater som skiller seg ut fra mengden. Tematikken i kunstverkene hennes handler om en følelse av mangel på nærhet og tilstedeværelse i det samfunnet vi lever i. Andrea har regissert en rekke kortfilmer, videoer og installasjoner. Hun mottok nylig diversestipend for nyetablerte kunstnere fra Kulturrådet. Andrea skal bruke Talentstipendet til hospitering hos filmkunstner Camilla Figenschou.
Foto: Robert Lund.

Bjørk-Guinevere Kinsella Eide

Bjørk-Guinevere Kinsella Eide (26 år), fra Bodø, bor i Tromsø. Pianist, dirigent og sanger.

Bjørk studerer for tiden master i utøvende klaver ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Hun har tidligere studert årsstudium i kordireksjon samt bachelor i orkesterdireksjon ved Norges musikkhøgskole. Hun beskrives som en meget begavet musiker med repertoar som allerede inkluderer verker av høy vanskelighetsgrad. Hun har spilt på en rekke kjente festivaler, vært ledende solist med orkester, og turnert som både solist og kammermusiker, blant annet i Russland og Frankrike. Høsten 2019 ble hun fast dirigent for koret Nattmål i Tromsø. Bjørk er også sanger og pianist i duoen Farasoo. Duoen kombinerer norsk og persisk musikk. Hun har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt talent, blant annet Bodø kommunes kulturstipend i 2020. Bjørk skal bruke Talentstipendet til privattimer med pianisten Yegor Shevtsov (Bodø), sangtimer hos Mirsaeed Hosseiny Panah (Oslo) og hos Berit Norbakken (Tromsø). Videre skal hun delta på et Artists in Residence-opphold på Fordypningsrommet Fleinvær.
Foto: Andrea Steen Hernes.

Gøril Nilsen

Gøril Nilsen (27 år), Hammerfest, låtskriver. Musiker og produsent.

Gøril arbeider som låtskriver, vokalist, gitarist og produsent i bandet I See Rivers. I tillegg driver hun AKKS Nord, hvor hun jobber for bedre kjønnsbalanse, likestilling og mangfold i norsk musikkliv. Hun har en bachelor i utøvende musikk fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Trioen I See Rivers består av tre norske jenter som møttes under studiene ved LIPA. Bandet har fått mye oppmerksomhet i Storbritannia, og de har spilt på utsolgte europaturneer og gjestet kjente TV-show. Bandet ble A-listet på BBC Wales med singelen fra sitt debut-album i 2020. Gøril og bandet hennes er opptatt av å bringe musikk til utkantstrøk, og de har spilt i alt fra fjellhytter, fjøs, naust og kapeller. Hun har vunnet en rekke stipend og utmerkelser, både i egen regi og gjennom bandet I See Rivers. Gøril skal bruke Talentstipendet til å utvikle seg som produsent, og har fått hospiteringsplass i musikkstudioet StudiOwz, som beskrives som et av de beste musikkstudioene i Wales. En av de som har vurdert søknaden, jubler over planene hennes, og sier at Nord-Norge, og verden trenger flere kvinnelige musikkprodusenter.
Foto: Emilie Krogh Johannesen.

Helge Reinsnes Moen

Helge Reinsnes Moen (25 år), fra Alta, bor i Oslo. Produsent og låtskriver.

Helge bor i Oslo hvor han arbeider som produsent og låtskriver, men han har fortsatt base i Alta med de fleste prosjektene sine. Han er med i bandet NorthKid, og spiller fast med det samiske bandet Biru Baby. I tillegg driver han med produksjon og låtskriving for andre. Han er blant annet manager og låtskriver for altagutten Eirik Lyng. Helge har studert musikkdesign på Høyskolen Kristiania. Han har jobbet med mange av de største navnene i den norske musikkbransjen, som Marcus og Martinus, Tone Damli, Ulrikke Brandstorp og Tungevaag, for å nevne noen. Bandet hans, NorthKid, fikk en stor platekontrakt med Sony Music Norway, dette etter oppmerksomheten de fikk da vokalisten Bilal Saab vant Stjernekamp i 2019. NorthKid betegnes som et av Norges store kommende liveband. Helge har vunnet flere stipend for sitt talent, blant annet TONO-stipend i 2020. Helge skal bruke Talentstipendet til å hospitere i Space Cowboys Studios, og på campen Valley Girls Writing Camp i Australia, via APRA, Australias svar på Tono.

Ismaele Tortella

Ismaele Tortella (30 år), fra Italia, bor i Tromsø. Undervannsfilmfotograf.

Ismaele kommer fra Italia og har bodd i Tromsø i fem år, hvor han arbeider som filmfotograf. Han har en master i Forest science fra Universitetet i Padova, ett av de mest kjente universitetene i Italia. Ismaele startet sin karriere som dyrelivsfotograf. De fire siste årene har han beveget seg mer bort fra fotografering av dyreliv og begynt å spesialisere seg i å lage film og dokumentarer. For tiden jobber han med neste steg i sin karriere, en dokumentarfilm om Nord-Norge, med navnet “Arctic Blue”. I løpet av de to siste årene har han begynt med undervannsfilming, og har fokusert sin oppmerksomhet på store marine pattedyr. Ismaele beskrives som en meget talentfull filmfotograf, og som en stor ressurs i filmmiljøet i Tromsø. Han er også en viktig ressurs på Tvibit, der han både holder kurs og er mentor for unge film- og fotointeresserte. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og har fått publisert flere fotojournalistiske arbeider i internasjonale magasiner. Ismaele skal bruke stipendet til kurs/mesterklasse i undervannsfilming, og opplæring i den finansielle delen ved filmprosjekter hos produksjonsselskapet Amberjack (Hastings).

Kim Runar Klodiussen Foto: Sweet Memories Studio Web

Kim-Runar Klodiussen (27 år), Stonglandseidet, Senja. Scenekunstner og skuespiller.

Kim-Runar er utdannet skuespiller ved Nord Universitet. Tidligere har han en bachelorgrad i Drama, Theatre and Performance Studies fra The University of Roehampton i London. Han fikk diagnosen Tourettes syndrom da han var 9 år, noe som aldri har vært et hinder i hans ambisjoner og livsmål. Kim-Runar er aktuell for rollen sin som Dan Robin i TV-serien “Outlier”, som vises på HBO. I 2020 ble han valgt ut som vinner av Ungkunststipend under Festspillene i Nord-Norge. Hans forestilling “Har Ikke Meg: Fortellinger om Min Tourettes”, har premiere under Festspillene i Nord-Norge i 2021. Ved siden av å være skuespiller og scenekunstner driver han også på med tryllekunst og kampsport. For tiden holder han sort belte (2. Dan) i ITF Taekwon-Do. Kim-Runar skal bruke Talentstipendet til hospitering ved det anerkjente Figurteatret i Nordland. Figurteatret skaper teaterproduksjoner i verdensklasse, og her vil han møte kunstnere fra hele verden. Kim-Runar planlegger også å ta kurs ved Royal Academy of Dramatic Art i London.
Foto: Sweet Memories Studio.

Kristine Hartgen

Kristine Cornelie Margrete Hartgen (31 år), fra Tromsø, bor i Oslo. Skuespiller.

Kristine er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo) i 2017. Samme år medvirket hun i spillefilmen “Den 12 mann” av Harald Zwart, og i forestillingen “Snork” med den heddaprisvinnende gruppen Antiteateret. Kristine er nylig ferdig med innspillingen i storfilmen “Kampen om Narvik”, der hun har den kvinnelige hovedrollen. Siden 2018 har hun vært tilknyttet Hålogaland Teater, og jobber nå med stykket “Ødeland”, som tematiserer tvangsevakueringen og nedbrenningen av Nord-Troms og Finnmark i 1944. Kristine driver i tillegg med musikk og har medvirket som vokalist med elektronikamusiker Burning God Little. I 2016 vant hun Grønn skjerm, publikumsprisen for kortfilmen Skår. Kristine beskrives som et stort talent og er allerede et forbilde for unge scenekunstnere. Kristine skal bruke stipendet for å utvikle sin musikalske kompetanse som skuespiller. Hun skal ta sangtimer, pianotimer, samt kurs i elektronisk musikkproduksjon.

Lisbeth-Anita Grimsø Olsen

Lisbeth-Anita Grimsø Olsen (27 år), Karlsøy. Sanger og sangpedagog.

Lisbeth-Anita arbeider som selvstendig næringsdrivende og frilanser. Hun er utdannet sanger og sangpedagog fra Norges musikkhøgskole i Oslo og Universitetet i Agder. Til høsten starter hun på et utøvende masterstudium i improvisert musikk og jazz ved Norges musikkhøgskole i Oslo. I tillegg til å være sanger og sangpedagog, er hun låtskriver, komponist, tekstforfatter og bandleder i egne prosjekter, deriblant Lady Bird Orchestra og vokalensemblet Oslo 14. Hun beskrives som en hardtarbeidende og ambisiøs sanger, låtskriver og pedagog, med sterke bånd til nord. Lisbeth-Anita skal bruke Talentstipendet til sertifiseringskurs innenfor Timani, en metode innenfor sang og instrumentalutøving. Videre skal hun ta Advanced kurs i Estill Voice Training, en metode for stemmebruk.

Moa Nyamwathi Lønning. Foto: Ingun Alette Mæhlum

Moa Nyamwathi Lønning (32 år), Skrova/Oslo. PhD og formidler.

Moa arbeider i Røde Kors som senioranalytiker, og har en imponerende CV. Hun har en samfunnsfaglig forskerutdanning, master i tvungen migrasjonsstudier, bachelor i afrikanske diasporastudier, og en lidenskap for historiefortelling og språk. Hun har tatt en doktorgrad på enslige barn og unge på flukt fra Afghanistan. De ti siste årene har hun dedikert seg til akademisk skriving, og etter oppnådd doktorgrad har hun fokusert på vitenskapelige artikler og har publisert flere artikler i nordiske og internasjonale tidsskrift. Moa synes det er viktig med ulike typer formidling og har benyttet foto (som har resultert i en permanent utendørs utstilling på Skrova), tegning, dikt og animasjon i sin forskning for å skape interesse blant ulike publikum og aldersgrupper. Moa har også holdt mange foredrag og undervist i Norge og utlandet, og deltatt i samfunnsdebatten. Nå arbeider hun med flere artikler, alle omhandler barn og unges erfaringer med migrasjon, krig og konflikt, inkludert blant eldre i Troms og Finnmark under 2. verdenskrig. Moa har deltatt i frivillig arbeid, i både inn- og utland. Hun har vunnet en rekke stipend og utmerkelser. Moa skal bruke Talentstipendet til å komme et skritt nærmere sin forfatterdrøm. Moa skal gjennomføre et mentorprogram med professorene Alessandro Monsutti (Sveits) og Ravi Kohli (England). Videre skal hun delta på et kreativt skrivekurs ved Universitetet i Oxford, samt ta intensiv språkopplæring i persisk, arabisk og fransk.
Foto: Ingun Alette Mæhlum.

Tor Alvin Wika

Tor Alvin Wika (25 år), fra Mosjøen, bor i Stockholm. Fiolinist.

Tor Alvin er fiolinist, og har en bachelor i utøvende musikk fra Norges musikkhøgskole. For tiden tar han første året i et masterprogram ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Ved siden av studiene arbeider han som frilansmusiker, og har opparbeidet seg profesjonell erfaring innen de fleste musikksjangere og ensembletyper. Tor Alvin har erfaring både som gruppeleder, kammermusiker og solist. Siden 2015 har han vært musiker og lærer ved Toppen internasjonale sommermusikkskole i Mosjøen. Han har spilt konserter i de fleste norske storbyer og en rekke utenlandske byer som London, Berlin, København, Beograd, Sydney, Stockholm og Wien, for å nevne noen. Tor Alvin er opptatt av å bidra med å dele både kunnskap og erfaring i musikkmiljøet på Helgeland, noe som blir lagt merke til. Han har vunnet en rekke anerkjente priser og stipend for sitt talent. Tor Alvin skal bruke Talentstipendet til mesterklasser med Detlef Hahn i Boswil i Sveits, deltakelse på to sommerakademier, og utgifter knyttet til resten av studietiden ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.